Καλωσήλθατε !

"Σας ευχαριστώ που επισκεφθήκατε το προσωπικό μου blog. Θα χαρώ να μάθω τις απόψεις σας ή και τις ιδέες σας και να συζητήσουμε για θέματα που σας απασχολούν!"
Ανδρέας Κατσούρης

Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011

Η ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΗ ΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΩΝ ΠΛΗΤΤΕΙ ΤΟ ΚΥΡΟΣ ΤΩΝ ΗΠΑ !

(10 Ιουλίου 2009)

Στις 4 Ιουλίου 1776 με τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας των 13 Βρεττανικών αποικιών από τον Αγγλικό ζυγό και την καταπίεση, ενώ ο πόλεμος για την απελευθέρωση συνεχιζόταν, γεννήθηκαν οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, ένα νεοσύστατο κράτος που έμελλε να παίξει από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα καθοριστικό και πρωτεύοντα ρόλο στα παγκόσμια γεγονότα, άλλοτε θετικό και άλλοτε αρνητικό.

Σε αυτή τη διακήρυξη οι αντιπρόσωποι των πολιτειών αναφέρονται στους Νόμους της Φύσεως και τον Θεό της Φύσεως για να θεμελιώσουν το δικαίωμά τους στην επανάσταση και την ανεξαρτησία, καθώς και στις αυτονόητες αλήθειες ότι όλοι οι άνθρωποι είναι εκ γενετής ίσοι, ότι είναι προικισμένοι από τον Δημιουργό με ορισμένα αναφαίρετα δικαιώματα, μεταξύ των οποίων το δικαίωμα στη ζωή, την ελευθερία και την επιδίωξη της ευτυχίας, καθώς και το δικαίωμα του λαού να αλλάζει τους άρχοντές του ή τη μορφή της διακυβερνήσεώς του, αφού κάθε μορφή εξουσίας προϋποθέτει την λαϊκή συναίνεση.

Με το λεγόμενο Bill of Rights (Νομοσχέδιο για τα δικαιώματα), το οποίο ουσιαστικά είναι οι πρώτες δέκα τροποποιήσεις του Συντάγματος που ενεκρίθησαν από τη Βουλή και τη Γερουσία το 1789 κατοχυρώθηκαν και προστατεύτηκαν τα δικαιώματα των πολιτών έναντι κάθε τυχόν καταχρήσεως της Ομοσπονδιακής Κυβερνήσεως. 

Μεταξύ των δικαιωμάτων αυτών ήταν η ανεξιθρησκεία, η ελευθερία εκφράσεως και η ελευθερία του τύπου, η ελευθερία ειρηνικών συγκεντρώσεων και το δικαίωμα να διεκδικούν οι πολίτες την ικανοποίηση αιτημάτων τους,  το δικαίωμα οπλοκατοχής, το δικαίωμα ασφαλείας του ατόμου, της οικίας του και των εγγράφων του έναντι αδικαιολόγητων ερευνών και κατασχέσεων.

 Ιδιαίτερα με τις τροποποιήσεις 5-8 κατοχυρώθηκαν τα δικαιώματα του πολίτη έναντι οποιασδήποτε αυθαιρεσίας της εκτελεστικής και δικαστικής εξουσίας. Πιο συγκεκριμένα, εξασφαλίζεται για κάθε άτομο που κατηγορείται για σοβαρό κακούργημα μια δίκαιη διαδικασία και δίκη, απαγορεύεται να υποχρεωθεί κάποιος να καταθέσει εναντίον του εαυτού του, καθώς επίσης και η χωρίς δίκη αφαίρεση της ελευθερίας, της ζωής και της περιουσίας κάποιου. Επιπλέον, κάθε κατηγορούμενος έχει το δικαίωμα γρήγορης και δημόσιας δίκης από αμερόληπτο δικαστήριο, καθώς και το δικαίωμα ενημέρωσης εκ των προτέρων για τη φύση των κατηγοριών και τα νομικά δικαιώματά του (αντεξέταση μαρτύρων, προσαγωγή μαρτύρων υπεράσπισης, πρόσληψη δικηγόρου υπεράσπισης). 

Με την όγδοη τροπολογία απαγορεύεται η επιβολή υπερβολικής χρηματικής εγγυήσεως για προσωρινή αποφυλάκιση και υπερβολικών προστίμων, καθώς και οι βάναυσες και ασυνήθιστες τιμωρίες.

Οι Η.Π.Α. κατέστησαν με την πάροδο του χρόνου μια παγκόσμια δύναμη, ιδιαίτερα στον τεχνολογικό, επιστημονικό και στρατιωτικό τομέα, αλλά επίσης στην οικονομία, στις τέχνες και τα γράμματα, με τεράστια επιρροή, άλλοτε θετική και άλλοτε αρνητική, σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο.

Η μεγάλη αυτή χώρα, μετά την κατάργηση της δουλείας παλαιότερα και των φυλετικών διακρίσεων, πριν μερικές δεκαετίες, σε βάρος των μαύρων, απογόνων των Αφρικανών σκλάβων που μεταφέρθηκαν στην Αμερική, κατέστη ένα μεγάλο χωνευτήρι λαών και πολιτισμών. Είναι χαρακτηριστικό ότι ομιλούνται 336 γλώσσες, από τις οποίες βέβαια πιο πολύ χρησιμοποιούνται τα αγγλικά, τα ισπανικά, τα γαλλικά και τα κινέζικα.

 Από τις εκατοντάδες εθνότητες που συνιστούν τον πληθυσμό της οι πιο πολυπληθείς είναι οι Αγγλοσάξονες, οι Ιρλανδοί, οι Ισπανόφωνοι (κυρίως από το Μεξικό και άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής), οι μαύροι και οι Ασιάτες.

Οι ελληνικής καταγωγής πολίτες υπολογίζονται σε δύο με τρία εκατομμύρια και αποτελούν ένα συνεκτικό κρίκο μεταξύ της Ελλάδος και των Ηνωμένων Πολιτειών, αφού κατόρθωσαν να ανέλθουν στα πιο ψηλά κοινωνικά, οικονομικά και πολιτιστικά στρώματα της χώρας. Αρκεί να αναφέρουμε τους υποψηφίους για το προεδρικό αξίωμα Σπύρο Αγκνιου και Μάικλ Δουκάκη, τους γερουσιαστές, βουλευτές, κυβερνήτες πολιτειών, επιστήμονες και καλλιτέχνες Τζον Μπραδήμα, Πωλ Σαρμπάνη, Πωλ Τσόγκα, Τζωρζ Στεφανόπουλο, Ολυμπία Δουκάκη, Τζωρτζ Τένετ, Τζον Νεγρεπόντε, Γεώργιο Παπανικολάου, Ηλία Καζάν, Τέλη Σαββάλα, Δημήτρη Μητρόπουλο, και πολλούς άλλους. 

Μεταξύ των συνδικαλιστών που αγωνίστηκαν για τα εργατικά δικαιώματα συμπεριλαμβάνεται και ο Λούης Τίκας, που δολοφονήθηκε το 1914 σε μεγάλη απεργία των ανθρακωρύχων στο Κολοράντο.

Οι γηγενείς πληθυσμοί, ιδιαίτερα οι Ινδιάνοι, αποτελούν μικρή μειοψηφία, αφού δέχτηκαν σκληρά κτυπήματα, ουσιαστική εθνοκάθαρση, από τους ευρωπαίους αποίκους.

Η συμμετοχή των Η.Π.Α. στα παγκόσμια γεγονότα (όπως π.χ. στον πρώτο και τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο) υπήρξε καθοριστικής σημασίας για την επικράτηση των ιδεωδών της ελευθερίας. Λανθασμένες, ωστόσο, επιλογές των κυβερνήσεών τους προκάλεσαν και προκαλούν μεγάλες αντιδράσεις διεθνώς, με τον αντιαμερικανισμό άλλοτε να ενισχύεται και άλλοτε να μειώνεται. 

Η υποστήριξη που έδωσαν κατά καιρούς σε δικτατορικά καθεστώτα, ο πόλεμος του Βιετνάμ και ο πόλεμος στο Ιράκ, η ύβρις (συνέπεια της υπερβολικής στρατιωτικής κυρίως δυνάμεως) που συνοδεύει συχνά τις αποφάσεις των προέδρων και των κυβερνήσεών της, έχουν τεράστιες αρνητικές επιπτώσεις στο γόητρο και στις διεθνείς σχέσεις.

Ιδιαίτερα αμαυρώθηκε και καταρρακώθηκε το κύρος των Η.Π.Α. κατά την προηγούμενη προεδρική θητεία, την περίοδο της διακυβερνήσεως της χώρας από τόν Μπους τον νεώτερο, με τα βασανιστήρια στο Ιράκ, τις μυστικές συλλήψεις και απαγωγές υπόπτων, τη συνεργασία με αυταρχικά καθεστώτα για βασανισμό παράνομα συλληφθέντων πολιτών από τρίτες χώρες και προπάντων με το περιβόητο κρατητήριο υπόπτων Γκουαντάναμο, ένα σύγχρονο γκουλάγκ, με απερίγραπτες μεθόδους βασανισμού και εξευτελισμού της προσωπικότητας, όπου κάθε έννοια δικαίου και διεθνείς συμβάσεις έχουν καταπατηθεί από μια χώρα που θέλει να θεωρείται ως ο κύριος πυλώνας της ελευθερίας και της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου. 

Περίπου 600 ύποπτοι για τρομοκρατία κρατούνται για τρία και πλέον χρόνια εντελώς απομονωμένοι από τον υπόλοιπο κόσμο, ακόμα και από τους στενούς συγγενείς τους, στερούμενοι των βασικών δικαιωμάτων που προβλέπονται από το Διεθνές Δίκαιο και το Αμερικανικό Σύνταγμα, υφιστάμενοι μεσαιωνικά βασανιστήρια, σύμφωνα με δηλώσεις των ίδιων των υπευθύνων, αλλά και σχετικών φωτογραφιών, χωρίς να τους έχει απαγγελθεί καμιά κατηγορία και χωρίς καμιά νομικά προστασία.

Ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα. Δεν είναι παραδεκτό, από νομική και ανθρωπιστική άποψη, το επίσημο αμερικανικό κράτος να μετέρχεται βαναύσων ανακριτικών μεθόδων, όπως π.χ. ο εικονικός πνιγμός και η στέρηση ύπνου, που συνιστούν παραβίαση της Συνθήκης της Γενεύης, και να στερεί από τους κρατουμένους το δικαίωμά τους για γρήγορη και δίκαιη δίκη σε πολιτικά δικαστήρια, σύμφωνα με όσα ισχύουν για τους αμερικανούς πολίτες. 

Δεν είναι δυνατόν να εξισώνεται το επίσημο κράτος ως προς τις μεσαιωνικές μεθόδους ανάκρισης με εκείνους τους οποίους προσπαθεί να συλλάβει και να εξοντώσει, δηλ. τους τρομοκράτες.

Με την αλλαγή της διακυβερνήσεως στις Η.Π.Α. και την ανάληψη της εξουσίας από τον δημοκρατικό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα φάνηκε προς στιγμήν ότι τα πράγματα θα άλλαζαν και το περιβόητο στρατόπεδο του Γκουαντάναμο θα έκλεινε, για να κλείσει έτσι και η μαύρη σελίδα στην ιστορία της μεγάλης αυτής χώρας.

Ωστόσο, απογοήτευση προκαλεί το γεγονός της παραχώρησης αμνηστίας στους βασανιστές από τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο, κάτι που συνιστά, σύμφωνα με άρθρο της αγγλόφωνης εφημερίδας Guardian, ευθεία παραβίαση της Συνθήκης κατά των βασανιστηρίων, και της συνέχισης της ύπαρξης του Γκουαντάναμο, παρά τη σαφή δήλωση του ιδίου ότι «δεν πρέπει να θυσιάσουμε δύο αιώνες αμερικανικής δικονομικής παράδοσης στη μάχη εναντίον της τρομοκρατίας, ούτε και να θέσουμε το δίλημμα της επιλογής μεταξύ του σεβασμού των θεμελιωδών αξιών μας και της προστασίας της ασφάλειάς μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου